Hoe gehoorverlies je sociale leven kan beïnvloeden

Algemeen door dennis

Wanneer je gehoorverlies oploopt kan de impact hiervan een stuk groter zijn dan alleen een fysiek ongemak. Ook mentaal en op sociaal vlak zal er veel kunnen veranderen. Hoewel gehoorschade vaak geleidelijk ontstaat, zal het aanzienlijk gevolgen hebben. Het kan dan ook bij mensen van alle leeftijden voorkomen. We gaan je vertellen hoe gehoorverlies je sociale leven kan beïnvloeden.

Moeite met communicatie

Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van gehoorverlies is het moeilijker kunnen communiceren. Het kost meer moeite en energie om aan een gesprek deel te nemen en zullen meer moeite hebben om spraak goed te begrijpen. Zeker op drukke of lawaaierige plekken zoals verjaardagen of restaurants zal dit een grote uitdaging zijn. Je zult constant moeten vragen of iets herhaald kan worden of je mist een gedeelte van wat er verteld wordt, omdat je het simpelweg niet verstaat. Directe effecten van gehoorverlies is de moeite om deel te nemen aan gesprekken.  Zo wordt het moeilijker om gesprekken te volgen waardoor mensen met gehoorverlies zich buitengesloten kunnen voelen. Ook kunnen kleine misverstanden leiden tot grotere communicatieproblemen, wat weer kan zorgen voor verwarring of zelfs ruzie. Wanneer je dit bij jezelf opmerkt, is het slim om een afspraak te maken bij een audicien om je gehoor te laten testen.

Gevoel van eenzaamheid

Als je gehoorverlies hebt, kan het ook een heel erg eenzaam gevoel geven. Mensen trekken zich vaak terug uit sociale situaties omdat ze toch niet goed kunnen horen en daardoor communiceren. Sociale evenementen worden dan meer en meer vermeden omdat ze een te grote uitdaging vormen of gewoon simpelweg te frustrerend zijn. Het vermijden van steeds meer sociale activiteiten kan zorgen voor een eenzaam gevoel. Door het vermijden ervan, kunnen ook je relaties met vrienden en familie onder druk komen te staan. Je kunt dus beter de beste gehoortest voor volwassenen doen om er achter te komen of je gehoor beschadigd is en hoe erg het is. In dat geval kunnen er hulpmiddelen, zoals een hoorapparaat, aangemeten worden.

Invloed op zelfvertrouwen  

Veel mensen met gehoorverlies verliezen een heel stuk zelfvertrouwen. Ze voelen zich onzeker over hun gebrek om te kunnen communiceren en vrezen dat andere hun zal zien als dom. Ze worden onzeker als ze meerdere keren moeten vragen om iets te herhalen en  schamen zich ervoor. Dit kan ervoor zorgen dat ze het gehoorverlies maar proberen te verbergen, maar daardoor kunnen er nog meer communicatieproblemen optreden. Dit heeft daardoor ook een grote emotionele impact. Veel mensen kunnen zich er verdrietig en angstig of juist erg gefrustreerd door voelen. Je gehoor is toch een belangrijk zintuig waar je dan niet meer op kunt terugvallen. Deze emotionele impact kan leiden tot het verder proberen te ontwijken van sociale interacties. Ook hebben mensen met gehoorschade vaak meer tijd nodig om te verwerken wat er om hen heen gebeurt. Dit kan ook leiden tot overprikkeling en vermoeidheid. Dit hangt weer samen met elkaar en kan op die manier ook weer effect hebben op angsten en een dalend zelfvertrouwen.