Hoe is de opleiding Communicatie?

Hot door demo meidenblog


Ben jij nieuwsgierig naar welke opleiding je kunt volgen om bijvoorbeeld voor Meidenblog een artikel te schrijven? Of wil jij graag bekende Nederlanders interviewen, maar heb je hier niet de juiste scholing voor? Om antwoord te geven op deze vragen schrijf ik hier mijn eigen ervaring over de opleiding Communicatie.

Communiceren is een nogal groot woord, iedereen doet dit op de een of andere manier wel met elkaar. Als je met name geïnteresseerd bent in de wereld van media, reclame en design dan is de opleiding Communicatie op hbo-niveau wat voor jou. Voor creatievellingen die graag met beeld of tekst werken kan deze opleiding van Inholland op locatie Diemen een goede stap zijn, ik ben het daar in ieder geval tot op de dag van vandaag mee eens.

Vormgeving opleiding

Vanaf het eerste jaar word je eigenlijk gelijk al in contact gebracht met de beroepspraktijk. Bij de start van de opleiding organiseer je namelijk met medestudenten een evenement, hiervoor worden mensen uit het beroepenveld uitgenodigd. Ook werk je onder begeleiding van docenten aan opdrachten voor externe klanten. Daarnaast wordt het eerste jaar vormgegeven met veel theorie die je naast normale lessen krijgt in masterclasses of gastcolleges.

In het tweede jaar bouw je voort op wat je al geleerd hebt en ga je zelfstandig een half jaar aan de slag om een praktijkopdracht uit te voeren met een eigen gestart bedrijfje. Vervolgens ga je in het derde jaar een specialisatie kiezen in de vorm van minors zoals bladen maken of tekstschrijven en moet je 20 weken stage lopen in de creatieve industrie, zoals ik nu bij Femmedia. In het vierde jaar sluit je de opleiding af met een afstudeeropdracht.

Lessen

Als ik allemaal moet opnoemen wat voor soort vakken je krijgt dan is een artikel niet genoeg. Ik wil jullie wel graag wat vertellen over de lessen die mij in de afgelopen jaren erg aanspraken. Zoals bijvoorbeeld het vak Journalistieke vaardigheden, hierin kreeg ik veel uitleg over het schrijven van teksten en het boeien van een lezer.

Het project projectmanagement was ook een echte beleving, hierin moesten wij met een groepje een heel evenement naar keuze op papier in elkaar zetten. Ook vond ik de lessen van trendwatchen erg leuk, hierdoor kreeg je een kijkje in de trends van de wereld en hoe mensen hierop reageerden.

Natuurlijk was er ook wel eens een minder leuk vak zoals financiële vaardigheden, waarin balansen en resultatenrekeningen erg belangrijk waren. Al met al moet ik eerlijk toegeven dat deze opleiding zo breed is dat je pas in het derde jaar met je minors een echte richting kunt kiezen. Ik heb dit eigenlijk als best prettig ervaren omdat ik in het begin nog niet goed wist wat ik wilde gaan doen.

Toekomst

Hoewel ik bijna klaar ben met mijn derde jaar weet ik nog steeds niet precies wat ik in de toekomst wil gaan doen. Het schrijfvak doet mij erg veel plezier en dat zal altijd wel zo blijven, mijn stage bij Femmedia heeft dit ook nog maar eens bevestigd. Ik weet in ieder geval dat mijn voorkeur uitgaat naar tekst of organisatie, dat bleek ook uit mijn interesse in die vakken. Daarnaast kun je het beste de opleiding Communicatie kiezen als jij jezelf ziet werken als copywriter, redacteur, journalist of crossmediaspecialist. Ook is het aan te raden als je later bij de radio of televisie aan de slag wilt.

Meest Gelezen

Niets gevonden om hier te tonen.