Hoe is de opleiding verpleegkunde?
Veel meiden overwegen om later in de zorg te gaan werken. Hier kun je veel opleiding voor volgen, waaronder verpleegkunde. Maar wat houdt deze opleiding precies in? Aan welke capaciteiten moet je voldoen? En wat voor vakken krijg je? Ik heb het gevraagd aan studente verpleegkunde Mara Beus.
Mara heeft onlangs haar hbo diploma gehaald en mag zich nu officieel verpleegkundige noemen. “Ik heb mijn diploma binnen 4 jaar gehaald op de Haagse Hogeschool.” Mara heeft echter niet altijd de droom gehad om als verpleegkundige te gaan werken. “Mijn eerste keus was eigenlijk ook de opleiding tot OK assistente. Helaas werd ik niet aangenomen omdat ik niet het juiste vakkenpakket had. Daarom heb ik gekozen voor de opleiding verpleegkundige. Toen ik ermee begon kwam ik er pas achter dat ik het echt heel leuk vond en dat dit vak mij goed ligt.” Want Mara vindt het leuk om mensen te helpen en beter te maken, dit geeft haar voldoening.
Moeilijkheidsgraad
Je krijgt binnen deze opleiding zowel theorie als praktijk. “Je werkt soms zelfstandig of in groepjes aan werkopdrachten, je moet stage lopen en je krijgt veel theorie.” De opleiding is ook niet makkelijk. “Het is hbo niveau, dus je moet goed kunnen leren. Daarnaast is het best zwaar. Ik kon naast mijn studie gewoon nog werken en leuke dingen doen, maar sommige studenten kwamen hier echt mee in de knoop.”
Vakken
Tijdens de studie krijg je niet alleen maar vakken die gerelateerd zijn aan verpleegkunde. “Uiteraard krijg je veel vakken die gebaseerd zijn op verpleegkunde, organisatie en kwaliteit. Maar daarnaast krijg je ook Nederlands, waar je zelfs een instaptoets voor moet doen, en verpleegkundig rekenen. ”
Werken met diploma
Met het diploma van de opleiding verpleegkunde kan je verschillende kanten uit. Je kunt ook kiezen uit verschillende minoren over voeding, beweging, huidkunde, psychiatrie, medicatie en noem het maar op. “Je kunt ook een ICT, Spaanse of Engelstalige minor volgen.” Na het behalen van je diploma kun je dus veel verschillende kanten op. “Je wordt breed opgeleid en kunt later bijvoorbeeld gaan werken in de geestelijke gezondheidszorg, in een ziekenhuis of op consultaties bureaus,” vertelt Mara. Mara wil, voordat zij fulltime aan de slag gaat, eerst nog verder studeren. “Nu ik mijn diploma heb ontvangen, ga ik mij specialiseren tot operatie assistente.” Als dat doel bereikt is, droomt ze ervan om later in ontwikkelingslanden te gaan werken.