Tips om uit de kast te komen
Jij weet misschien allang dat je geen hetero maar lesbienne bent, maar je omgeving nog niet. Je wilt het ze best vertellen, maar je weet niet zo goed hoe je dat moet doen. Helaas bestaat er geen handleiding ‘Hoe kom ik uit de kast?,’ maar wellicht helpen deze tips je om uit de kast te komen.
Tijd
Tijd is, net als bij zoveel dingen, ook bij uit de kast komen het toverwoord. Zo moet jij de tijd nemen om er achter te komen of je alleen maar op meisjes of misschien wel op jongens én meisjes valt. Niemand zal je dwingen om uit de kast te komen, dus neem de tijd en wacht tot het juiste moment.
Daarnaast hebben de mensen aan wie je het verteld hebt natuurlijk ook even de tijd nodig om het een plaats te geven en te accepteren. Geef hen de tijd om dit te verwerken en beantwoord eventuele vragen.
Makkelijker
Vertel het eerst aan iemand die je heel erg vertrouwt, dit kan een goede vriend of vriendin zijn maar net zo goed één van je ouders of een docent op school. Het is een stuk makkelijker om helemaal uit de kast te komen als je weet dat er iemand achter je staat en dat diegene je steunt.
Natuurlijk is het ook makkelijker wanneer je al een vriendin hebt, die kun je dan gewoon mee naar huis nemen en aan je ouders voorstellen. Daarnaast kun je dan ook zeggen dat die vriendin meer is dan alleen een vriendin.
Door bijvoorbeeld op een krantenartikel of televisieprogramma over homoseksualiteit in te gaan, kun je er al achter komen hoe de mensen in je omgeving erover denken.
Schaamte
Dat je niet bent zoals de meeste mensen zijn, is absoluut niets om je voor te schamen. Ieder mens is bijzonder en uniek op zijn eigen manier en dat verandert echt niet ineens als je op meisjes valt.
Voorbereiding
Vertellen dat je ‘anders’ bent, is niet het makkelijkste wat je ooit gedaan hebt of zult doen. Bedenk daarom van tevoren wat je wilt zeggen en oefen dit eventueel met een vriend of vriendin. Daarnaast kun je ook vragen of op internet opzoeken hoe andere meiden uit de kast gekomen zijn.
Als je het echt heel eng vindt om het bijvoorbeeld je ouders te vertellen, schrijf dan een brief waarin je het opbiecht. Zo word je niet gestoord door hun commentaar en hebben ze na het lezen van de brief de tijd om er even over na te denken.
Negatieve reacties
Het is eigenlijk te gek voor woorden, maar helaas accepteert niet iedereen homoseksualiteit. Zo kan het best zijn dat je een negatieve reactie te horen krijgt wanneer je het vertelt. Wees daarop voorbereid en bedenk dat diegene het niet waard is om jou als vriendin te hebben.
De mensen die echt om jou geven en die jou het liefst gelukkig zien, kan het echt niets schelen of dat met een jongen of met een meisje is. Zij zullen je accepteren zoals je bent en houden toch wel van je.
Opnieuw en opnieuw
De meeste mensen gaan er van uit dat iedereen heteroseksueel is, dus helaas moet je opnieuw en opnieuw vertellen dat jij dat niet bent. Gelukkig wordt het na de zoveelste keer steeds makkelijker om dat te vertellen.
Beloning
Gooi alle spanning eruit en beloon jezelf nadat je het verteld hebt. Dit kun je doen door je heerlijk te laten verwennen bij de schoonheidsspecialiste, veel chocola te eten of iets anders te doen wat jij echt leuk vindt.
Succes!